Μια πολύ σοσιαλδημοκρατική αυτοκτονία…

Η επιλογή από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να θέσει ως αντίπαλο της Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές του 2013 τον πρώην υπουργό Οικονομικών Περ Στάινμπρουκ θα πρέπει να λειτούργησε ως κουβάς με παγωμένο νερό για πολλούς, εντός και εκτός Γερμανίας. Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ στην κυβέρνηση της “μεγάλης συμμαχίας” του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) το διάστημα 2005-2009, θεωρείται ότι εκπροσωπεί τη συντηρητική πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών και, επί της ουσίας, εκφράζει απόψεις/θέσεις/αντιλήψεις για την πολιτική που ελάχιστα απέχουν από αυτές της αντιπάλου του.

Μάλιστα, θεωρώ ότι η Μέρκελ δεν χρειάζεται καν να κάνει προεκλογικό αγώνα: μπορεί κάλλιστα να πει στους ψηφοφόρους της να πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις του Στάινμπρουκ, να φαντάζονται ότι μιλάει αυτή και τελικά να ψηφίσουν CDU και να τελειώνουν. Θεωρώ ότι η επιλογή Στάινμπρουκ σηματοδοτεί μια εξαιρετικά ηττοπαθή στάση από το SPD, το οποίο και μοιάζει να προετοιμάζεται για μια νέα “μεγάλη κυβερνητική συμμαχία”, αποξενώνοντας σχεδόν όλο το αριστερό σώμα των ψηφοφόρων του και στρεφόμενο σε θέσεις και ρητορική που χρησιμοποιεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια η Μέρκελ. Ουσιαστικά, πιστεύω ότι το SPD “αυτοκτονεί” πολιτικά, χάνοντας και την τελευταία ευκαιρία που είχε να διεκδικήσει νίκη στις εκλογές του 2013.

Ακόμα δεν έχω δει αντιδράσεις, αλλά φαντάζομαι ότι η επιλογή Στάινμπρουκ δεν θα πρέπει να άρεσε καθόλου στους Πράσινους, με τους οποίους το SPD επιδιώκει να συνεργαστεί, αν βγει πρώτο (ενδεχόμενο που θεωρώ ότι απομακρύνεται ταχέως…) και αν τα κουκιά τους βγαίνουν: οι Πράσινοι, μετά την τελευταία τραυματική κυβερνητική εμπειρία (2001-2005) υπό τον Φίσερ, μοιάζουν να έχουν στραφεί προς πιο αριστερές θέσεις, οπότε αμφιβάλλω αν θα έχουν τη δυνατότητα να πείσουν τους προοδευτικούς Γερμανούς ότι μια κυβέρνηση με το SPD θα διαφέρει από αυτή της Μέρκελ.

Από την άλλη, θεωρώ ότι το Linke και οι Πειρατές θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους, ελπίζοντας ότι η επιλογή Στάινμπρουκ θα τους επιτρέψει να λεηλατήσουν την αριστερή πτέρυγα των ψηφοφόρων του SPD, ενώ ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), καθώς η συντηρητική στροφή των Σοσιαλδημοκρατών ενδεχομένως ενισχύει τη θέση τους στο εκλογικό ακροατήριο και τους γλυτώνει από μια πανολεθρία το 2013.

Παράλληλα, ωστόσο, τα νέα για την υποψηφιότητα Στάινμπρουκ λογικά δεν θα πρέπει να άρεσαν καθόλου σε όσους Ευρωπαίους πίστευαν ότι ενδεχόμενη νίκη του SPD θα άλλαζε την πολιτική τους Βερολίνου: η λιτότητα, η περιοριστική πολιτική, ο σκληρός μονεταρισμός, όλα όσα χαρακτήρισαν την πολιτική της Μέρκελ, εκπροσωπούνται επάξια και από τον Στάινμπρουκ, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα “γεράκια” της hardcore γερμανικής πολιτικής. Αναρωτιέμαι, δε, πώς τα αξιόπιστα ελληνικά ΜΜΕ θα spinάρουν την όλη φάση, προκειμένου να μας πείσουν ότι “το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s