Αλλαγή κλίματος

Για την αλλαγή κλίματος και στάσης της Γερμανίας έναντι της κρίσης της Ευρωζώνης έσπευσαν να μας ενημερώσουν τα ελληνικά ΜΜΕ, με αφορμή τη συνάντηση του Στουρνάρα με Βεστερβέλε και Σόιμπλε. Μάλιστα -αποδεικνύοντας τον αυτισμό τους- κάναν και αναφορές στο “Winds Of Change” των Scorpions, για να μας πείσουν ότι το Βερολίνο αρχίζει να τα “μαζεύει” και να επανεξετάζει την άκαμπτη στάση του για την αντιμετώπιση της κρίσης, χρησιμοποιώντας ως αιτίες για αυτή τη διαφαινόμενη αλλαγή, το “γεγονός” ότι η Γερμανία αισθάνεται “απομονωμένη”, κάτι που… δεν της αρέσει.

Μάλιστα. Προφανώς, το γεγονός ότι Μέρκελ και Σόιμπλεεπανέλαβαν ακριβώς το ίδιο πράγμα με ακριβώς την ίδια φρασεολογία, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει απαρεγκλήτως τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά και ότι ουδεμία απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. δεν πρόκειται να ληφθεί πριν μελετηθεί η έκθεση της τρόικας (η οποία τρόικα δείχνει τις καλές της προθέσεις και διαθέσεις εμπράκτως, αποδεικνύοντας το δίκαιο της βεβαιότητας του Σαμαρά ότι το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. θα εγκριθεί) δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ούτε έχει σημασία ότι η Γερμανία, ως βασικός μέτοχος της ΕΚΤ μπορεί κάλλιστα να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια του Ντράγκι για πιστωτική επέκταση (διάβαζε τύπωμα χρήματος) μέσω του νέου “εκτάκτου προγράμματος” αγοράς ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού τους.

Επίσης, δεν έχει καμία σημασία ότι οι κυβερνητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ -παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις της- συνεχίζουν να τηρούν “σκληρή γραμμή”, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τις επιθέσεις που μέλη της κυβέρνησης έχουν κάνει κατά μελών του CSU και του FDP. Ορθώς σκεπτόμενοι ότι, τι θα κάνει η Αγγέλω, θα διαλύσει την κυβέρνηση και θα πάει σε εκλογές;;;; Τώρα;;;; Φυσικά, τα ελληνικά ΜΜΕ βρήκαν κι άλλον ένα λόγο για τη διαφαινόμενη “αλλαγή στάσης” της Γερμανίας: η Μέρκελ δεν θέλει να χρεωθεί πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και τα προβλήματα που μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει. Αγνοώντας επιδεικτικά τα σενάρια που προέρχονται από τη Γερμανία και θέλουν το Βερολίνο να έχει έτοιμο σχέδιο για κάτι τέτοιο, καθώς και το απαραίτητο χρυσωμένο χάπι. Γιατί, όπως συνήθως συμβαίνει, δεν πρέπει να αφήνουμε την πραγματικότητα να μας χαλάει ένα ωραίο σενάριο. Έστω κι αν ο Ολάντ και σήμερα φροντίζει να ταυτιστεί πλήρως με τη Γερμανία, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Όχι, λοιπόν. Δεν υπάρχει “Wind of change”. Μόνο “Permafrost”. Πάρτε μπουφάν, έρχεται πολύ κρύο…

2 thoughts on “Αλλαγή κλίματος

  1. Pingback: Μια πολύ σοσιαλδημοκρατική αυτοκτονία… | khlyst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s