Είν’ εκκλησιά ερημική…

Το φεστιβάλ Borealis που γίνεται στο Bergen της Νορβηγίας, είναι ένα από τα υψηλότερου κύρους φεστιβάλ της Ευρώπης. Συνδυάζει μουσική, σινεμά, βιβλίο, ομιλίες, εκθέσεις και όλα τα καλούδια που μπορεί κάποιος να βρει σε ένα καλό φεστιβάλ. Ειδικά για τη μουσική, τα πράγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, διότι στο εκάστοτε πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορεί κανείς να ακούσει από κλασικά σχήματα μέχρι cutting-edge DJs και από τζαζ μέχρι metal.

To 2007, η διεύθυνση του φεστιβάλ αποφάσισε να “παραδόσει” τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό Dǿmkirke του Bergen στους Sunn0))), από τους οποίους και ζητήθηκε να γράψουν ειδικά για την περίσταση ένα κομμάτι βασισμένο στους Γρηγοριανούς Ύμνους που “άνθισαν” στη Νορβηγία την περίοδο του Μεγάλου Λιμού και της Πανώλης. Οι Sunno))) συμφώνησαν και το αποτέλεσμα της εμφάνισής τους στο μεσαιωνικό κτίριο του Καθεδρικού αποτυπώθηκε σε διπλό βινύλιο, υπό τον τίτλο “Dǿmkirke: Live In Bergen Cathedral 031807”.

Πέραν του μουσικού αποτελέσματος, το οποίο στην τελική είναι και θέμα γούστου, η υπόθεση έχει και μια άλλη πτυχή: το γεγονός, δηλαδή, ότι η διεύθυνση ενός πολύ καλού φεστιβάλ και η διοίκηση ενός ιστορικού κτίσματος, όχι μόνο συμφωνούν, αλλά παρακινούν δύο μακρυμάλληδες metalheadz να γράψουν μουσική και να την παίξουν ζωντανά σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και κτίσμα. Διερωτώμαι αν ποτέ οι δικοί μας πολιτιστικοί ταγοί έχουν σκεφθεί κάτι αντίστοιχο…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s