Παπούτσι από τον τόπο σου…

Στην Ελλάδα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Ισπανός πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero. Σιγά τα ωά, θα μου πείτε… Απλώς, θα μας σπάσουν πάλι τα νευρά με τους αποκλεισμένους δρόμους για να περάσει ο υψηλός καλεσμένος και θα κάνουν “πάρτι” τα κανάλια με τις χειραψίες και τις τυπικότητες που λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις μεταξύ των πολιτικών. Κι όμως, η περίπτωση Zapatero θα έπρεπε να μας απασχολήσει σοβαρά, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Βλέπετε, σήμερα η Ισπανία θεωρείται ως η ένατη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, πίσω μόνο από τις χώρες – μέλη του G8. Επίσης, η Ισπανία είναι δέκατη στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής του Economist (η Ελλάδα είναι 22η…) και 18η παγκοσμίως στις τεχνολογικές προόδους. Έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένη βιομηχανία, πολιτιστική ζωή, εκπαίδευση, τουρισμό και υπό τη διακυβέρνηση Zapatero έχει αποδεχθεί σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως ο γάμος μεταξύ ομοφύλων (στην Ισπανία η Καθολική Εκκλησία είναι κάτι παραπάνω από πανίσχυρη…) και ο περιορισμός του ακαδημαϊκού status της θρησκευτικής εκπαίδευσης (ομοίως).

Επίσης, θυμηθείτε ότι από το 1936 ως το 1975 η Ισπανία ζούσε κάτω από την “μπότα” του φασίστα Generalissimo Franco και ότι όλα τις τα επιτεύγματα είναι προϊόν σχεδόν μιας εικοσαετίας: πριν, η Ισπανία ήταν μια “μαύρη τρύπα” στη δυτική άκρη της Ευρώπης. Τώρα, η Ισπανία προχωρά με ζωηρά βήματα προς τα μπρος, οι Ισπανοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον -σε αντίθεση με τους Έλληνες. Ναι, δεν είναι όλα καλώς καμωμένα στην Ισπανία του Zapatero, αλλά, αν μη τι άλλο, γίνονται προσπάθειες ουσιαστικές και οι πολίτες αυτό το εκτιμούν. Τι κρίμα που οι δικοί μας πολιτικοί θα περιοριστούν στις χαιρετούρες και τις μπουρδίτσες…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s