Θα μας πάρουν χαμπάρι…

Πριν από μερικούς μήνες είχα γράψει ένα post, στο οποίο εξέθετα τη γνώμη μου για τα blogs, τους bloggers και το “κίνημά” τους, το οποίο θεωρώ ότι δεν υφίσταται, τουλάχιστον με τη μορφή που συνήθως έχουν τα κινήματα και σαφώς δεν υφίσταται με τη μορφή που αναφέρεται σε αυτό ο σύντροφος Αλαβάνος. Πριν από τρεις μέρες, ο Στέφανος έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο, το οποίο και προσυπογράφω σε απόλυτο βαθμό. Παράλληλα, στηρίζω ανεπιφύλακτα την προσπάθεια που κάνει για το didyma.gr, το οποίο δέχεται την επίθεση ενός Δημάρχου που ενοχλείται όταν κάποιοι πολίτες του ασκούν κριτική.

Για να μην πολυλογώ, θεωρώ -και ανέκαθεν θεωρούσα- ότι τα blogs μπορούν να έχουν πολλαπλό ρόλο: να ξεκαυλώνουμε (συγνώμη για την έκφραση), να συζητάμε σε ένα επίπεδο πολύ μακρινό από τα πρώτυπα συζήτησης που προβάλλει η τηλεόραση, να ασκούμε κριτική σε πράγματα που δεν μας αρέσουν, να προβάλλουμε άλλα που τα γουστάρουμε… σε γενικές γραμμές, να ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Κι αυτό κάνουμε (τώρα, αν κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τα blogs για λόγους που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας, αυτό ήταν αναμενόμενο και, στην τελική, όποιος θέλει τα βλέπει, όποιος δεν θέλει -όπως εγώ-, τα αγνοεί).

Φοβάμαι ότι με αυτά και με εκείνα, κινδυνεύουμε να μπούμε και πάλι σε λογική δέντρου και δάσους, κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν μας. Η εξουσία (πολιτική, οικονομική ΜΜΕ, κλπ) προφανώς δεν πολυγουστάρει να ακούει σχολιανά, οπότε θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μπλοκάρει τις διόδους. Το ζήτημα είναι εμείς να κατανοήσουμε ότι, όπως λέει και ο Στέφανος, αυτό δεν αφορά το “κίνημα των bloggers”, αλλά τους πάντες και ότι, αποσπασματικές κινήσεις και νευρικές αντιδράσεις, μόνο καλό δεν κάνουν…

Advertisements

One thought on “Θα μας πάρουν χαμπάρι…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s