Δύναμη και χάρη

Σε παλιότερο post είχα “επιπλήξει” τον Justin K. Broadrick για την υπερπαραγωγικότητα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι η ποσότητα πλήττει την ποιότητα. Και, αν και δεν αναιρώ πλήρως την άποψή μου, τουλάχιστον όσον αφορά στο δίσκο που έβγαλε πρόσφατα με την Jarboe (πρώην μέλος των ιστορικών Swans) ήλθε η ώρα να φάω τα λόγια μου.

Το να επιχειρήσω εδώ να γράψω για τον Broadrick και την Jarboe και την κοινή επίδραση που είχαν και συνεχίζουν να έχουν στη σύγχρονη ποπ μουσική είναι ανώφελο: ο καθένας τους έχει δημιουργήσει τουλάχιστον ένα νέο υποείδος και με τη δουλειά του έχει επηρεάσει αμέτρητα άλλα κλαδιά του ροκ.

Για τον δίσκο που έβγαλαν από κοινού (με τίτλο “J2”, ο οποίος αναφέρεται, τόσο στα αρχικά των ονομάτων τους, όσο και στο Joule, τη μονάδα μέτρησης της ενέργειας), ο δρόμος που επιλέχθηκε είναι να αναμειχθούν τα electro-goth-tribal στοιχεία των προσωπικών έργων της Jarboe με το shoegaze-from-hell που παιζει τα τελευταία χρόνια με τους Jesu o Broadrick.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κλικ κάτω από το αριστούργημα: οι απίστευτες φωνητικές δυνατότητες της Jarboe, συνδυασμένες με το αυτί για την παραμικρή λεπτομέρεια που διαθέτει ο Broadrick, δημιουργούν ένα ήχο εντελώς πρωτότυπο και οριακά μαγικό. Μια νέα γλώσσα για να περιγράψει τα μουσικά τους οράματα.

Αν υπάρχει ένα παράπονο, αυτό είναι ότι ο δίσκος μοιάζει να έχει φτιαχτεί λίγο βιαστικά. Κάποια κομμάτια παραμένουν στο επίπεδο της εξαιρετικής ιδέας, χωρίς να αναπτύσσονται στα “τέρατα” που η ιδέα αυτή μοιάζει να υπονοεί. Από την άλλη, όταν τα πράγματα λειτουργούν -κάτι που γίνεται συχνότατα- τότε η καταιγίδα έρχεται με απίστευτη ορμή.

Η μουσική του δίσκου, γεμάτη επανάληψη, αλλά και γεμάτη μικρές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, κάνει χρήση όλων των επιρροών των δύο καλλιτεχνών: από tribal υμνωδίες, ως shoegaze μελαγχολικές μελωδίες, και από avant θόρυβο ως παράξενη electronica, η Jarboe και ο Broadrick χρησιμοποιούν όλο το οπλοστάσιό τους για να δημιουργήσουν ένα ήχο, ταυτόχρονα τρομακτικό και γεμάτο χάρη.

Το “J2” -είμαι βέβαιος- θα δημιουργήσει νέα αναταραχή στον κόσμο της μουσικής. Όσοι έχουν αυτιά, θα ακούσουν σε αυτό σπέρματα του νέου. Οπότε, ενίοτε, καλά κάνει ο Broadrick και δεν σταματά να γράφει και να ηχογραφεί…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s