Ανάπηρος Εωσφόρος και άλλοι σκοτεινοί ύμνοι


Το 1995 ο κιθαρίστας Stephen O’Malley, μαζί με τον μπασίστα Stuart Dalquist, τον ντράμερ Jamie Sykes και τον vokillist Edgy59 δημιούργησαν το συγκρότημα Burning Witch, με στόχο να εξερευνήσουν τις πιο σκοτεινές και εφιαλτικές γωνιές του -ούτως ή άλλως σκοτεινού- μουσικού είδους που ακούει στο όνομα Doom Metal. Εγκαταλείποντας σχεδόν απόλυτα την “παραδοσιακή” ριφφολογία του είδους, όπως αυτή είχε καθοριστεί από τους πρώιμους Black Sabbath, οι Witch προχώρησαν σε έναν εξαιρετικά αργό, κακόφωνο, επαναληπτικό και βασανιστικό δρόμο, ο οποίος θεωρήθηκε τότε επανασταστικός και ακόμα και σήμερα αποτελεί το “βασικό σχέδιο” για μια ολόκληρη λεγεώνα συγκροτημάτων.

Πώς είναι, λοιπόν, οι Burning Witch; Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια ερημιά, κάτω από ένα γκρίζο και σκοτεινό ουρανό. Ο ορίζοντας χάνεται και εσείς έχετε περπατήσει πάρα πολύ, τόσο που, πλέον, κάθε βήμα σας είναι βασανιστικό και οδυνηρό. Η αφυδάτωση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, μαζί με τα συμπτώματα εξάντλησης και πυρετού. Το μυαλό σας είναι γεμάτο βουητά και εφιαλτικές εικόνες. ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ! ΠΟΤΕ! ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ!

Σας ακούγετε ευχάριστο, ε; Κι όμως, οι Witch κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ακριβώς αυτή την εφιαλτική ατμόσφαιρα, μέσω μιας κιθάρας που μουγκρίζει σαν πληγωμένος τυρρανόσαυρος, ένα μπάσο και ντραμς με σεισμική παρουσία κι έναν τραγουδιστή που εναλλάσει καθαρά φωνητικά με “νύχια-σε-μαυροπίνακα” ουρλιαχτά. Οι ρυθμοί είναι σαν να περπατάς σε βάλτο, οι κλίμακες πιο σκοτεινές κι από την ψυχή μάγισσας που καίγεται και η ατμόσφαιρα σχεδόν αποπνικτική.

Με βάση αυτό το μοτίβο, οι Burning Witch ηχογράφησαν δύο E.P., το “Towers…” (1996) και το “Rift.Canyon.Dreams.” (1997), τα οποία αρχικά συγκεντρώθηκαν το 1998 σε ένα δίσκο, το “Crippled Lucifer”. Και φέτος, η εταιρεία Southern Lord αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει τον εν λόγω δίσκο σε μια πολυτελή και πιο μεγάλη εκδοχή: διπλό CD με τρία επιπλέον κομμάτια και εξαιρετικό οπτικό υλικό.

Ξεκαθαρίζω ότι οι Burning Witch είναι ο ορισμός του “δύσκολου” συγκροτήματος. Ωστόσο, όποιος έχει την τόλμη να τους ψάξει, είμαι βέβαιος ότι θα βρει μια σπουδαία ανταμοιβή στην αντιμουσική τους. Είστε έτοιμοι να μπείτε στη σκοτεινή πλευρά;…

4 thoughts on “Ανάπηρος Εωσφόρος και άλλοι σκοτεινοί ύμνοι

  1. Καλό θα σου κάνει. Περίμενε, δε, λίγο, να μελετήσω και κάτι άλλα αρρωστάκια (Monarch, Deathspell Omega, κλπ) και σε βλέπω σε συναυλία των Horna ή των Mayhem (χεχεχε!).\m/. By the way, οι Burning Witch δεν είναι τυπικό doom, αλλά αν το ψάξεις λίγο, νομίζω ότι θα σ’ αρέσει…

  2. @dementiaΑκριβώς αυτό, αλλά μην ξεχνάς το “Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice” και το “Kenose”, τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας. Μου αρέσουν οι “παρέες” σου!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s