Καθαρίζοντας τους δρόμους…


(Επειδή δεν έχω καμία όρεξη να μιλήσω για τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες γύρω μας, τα οποία, ωστόσο, μου έχουν χαλάσει τη διάθεση, θα μιλήσω για μουσική. Για έναν από τους πλέον νιχιλιστικούς δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Αν ο θόρυβός σας σας αρέσει με μουσική, διαβάστε παρακάτω. Αν όχι,…)

Θυμάστε εκείνο τον μονόλογο του Travis Bickle στον “Ταξιτζή” του Scorcese; Εκεί που ο de Niro εξέφραζε τη διάθεση να καθαρίσει τον κόσμο απ’ όλα τα αποβράσματα, τα “σκουπίδια” της κοινωνίας; Θυμάστε πόσο σας είχε τρομάξει; Ε, το “Streetcleaner” των Godflesh είναι το μουσικό αντίστοιχο εκείνου του παραληρήματος… πολλαπλασιασμένο επί εκατό!

To “Streetcleaner” κυκλοφόρησε το 1989 και αποτελεί το “πνευματικό τέκνο” των Justin K. Broadrick (κιθάρα, κραυγές), G.C. Green (μπάσο) και machines (κρουστά, samples). Ο Broadrick έχει πει ότι στόχος του ήταν να εκφράσει με τον πλέον “εύγλωττο” τρόπο όλη την αηδία που ένοιωθε για την Αγγλία του τότε (θυμηθείτε, είμαστε στους τελευταίους σπασμούς του Θατσερισμού…) και, πιστέψτε με, το κατάφερε.

Η μουσική -ένα ανίερο μείγμα μηχανιστικών ρυθμών, κιθαριστικού feedback και απελπισμένων ανθρωπίνων μουγκρητών, grâce à Broadrick- δημιουργεί στο μυαλό του ακροατή εικόνες μιας ερήμου με χαλάσματα τεραστίων εργοστασίων, σκουπιδιών και fex urbis, μέσα στην οποία ελεφάντινες μισοσκουριασμένες μηχανές σέρνονται αποτελειώνοντας την καταστροφή της αστικής/βιομηχανικής ερήμωσης.

Οι εξαιρετικά λιτοί και “φιλικοί” στίχοι (π.χ. “You breed like rats”, “Life is Money/Life is Debt”, “Corruption in the goat-herd/Flesh crumbles in the real world”, κλπ) έρχονται να συμπληρώσουν την απολύτως αρνητική εικόνα που η μουσική έχει ήδη δημιουργήσει. Το “Streetcleaner” σήμερα θεωρείται ένας δίσκος – ορόσημο για την εξέλιξη της extreme μουσικής. Από την άλλη, είναι ένας δίσκος αποπνικτικός μέσα στην οργή και την απόλυτη άρνησή του. Σκοτεινός, όσο και το μυαλό του ψυχοπαθούς δολοφόνου, που στο sample του ομόνυμου τραγουδιού δηλώνει ψυχρά “I didn’t hear voices. It was a consious decision from my part”. Καταναλώστε με προσοχή…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s